5 manieren om opnieuw gecast te worden

🎉 Gefeliciteerd! Je hebt auditie gedaan en eindelijk heb je de rol die je heel graag wilde! Maar hoe zorg je ervoor dat je opnieuw gecast wordt voor je volgende nieuwe rol? Ik geef je 5 manieren om je hierbij te helpen.

1. Ken je tekst, wees voorbereid

Lijkt simpel, toch? Nope. Tijd is geld en niemand weet dat beter dan de regisseur.

Ondanks wat je misschien hebt gehoord of geleerd op theaterschool of tijdens een acteerles, in de film en tv industrie is vaak weinig tijd voor... ready?... Repetities! Van grote filmproducten en tv networks tot independents en kleinere productiemaatschappijen, repetities zijn vaak het ondergeschoven kind. 

In plaats daarvan zijn er vaak kennismakingsbijeenkomsten, lezingen of andere sessies, maar repeteren zit er vaak niet echt bij. En áls het erbij zit, dan is er vaak relatief weinig tijd voor. Let op, ik heb het hier niet over theater, maar over film en tv. 

Dit betekent dus dat je in topvorm moet zijn. Dat jij je rol, je tekst en je scène door-en-door moet kennen. Het is het het absolute minimum dat je als acteur onder de knie moet hebben. Check mijn video: Leer je teksten als een PRO!

In een televisieprogramma of een serie is er vaak sprake van 1 a 2 doorloopjes (dit zijn korte snelle repetities waarin acties en posities worden bepaald, camerastandpunten worden vastgelegd en jij misschien nog even je tekst kan geven.) Hierna volgen er gemiddeld 1 á 3 opname takes en dan...moet het erop staan en worden de volgende scènes met dezelfde vaart opgenomen. Tijd is geld! Dus schrik niet als je na enkele takes de regisseur of floormanager al hoort roepen: 'STAAT EROP!'.

Je tekst niet kennen is een gegarandeerde manier om een volgende keer niet meer gecast te worden.

2. Toon interesse, ken je regisseur

Een eenvoudige manier om je regisseur te kennen (en wat vaak over het hoofd wordt gezien) is het tonen van een beetje interesse!

Bouw een goede relatie op. In dit sociale media tijdperk is het makkelijker dan ooit om iemand te vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en andere platforms. Check wie de regisseur is, hoe hij of zij eruitziet, een gezicht bij een naam. Dit alles maakt het al een stuk persoonlijker. Probeer te achterhalen wat zijn of haar filmstijl is. Heeft de regisseur voorkeur voor een bepaald genre? Misschien ken je iemand die al met deze regisseur heeft samengewerkt? Kan je via die persoon te weten komen wat voor karakter de regisseur heeft? Wat je op de set kan verwachten? Of de regisseur wil dat je je exact houdt aan tekst en script of juist van een beetje improvisatie is?

Toon interesse en verdiep je zoveel mogelijk in de regisseur.

3. Ken je scènes, het verhaal en emotionele toestand

Vrijwel alle films en televisieseries worden door elkaar opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld eerst de scène worden opgenomen waarin je vriend of vriendin het met je heeft uitgemaakt, gevolgd door de scène die waarin jullie elkaar net hebben leren kennen. 

Dit betekent dat je bij elke scène die je opneemt, de exacte emotionele toestand moet weten waarin je scène begint en waarmee je afsluit. 

Volg je het nog?

Doe dit door het script te bestuderen en aantekeningen te maken. Een goede breakdown van alle scènes en het vinden van de rode draad helpt je om dit helder en scherp te krijgen. Exact weten wat er voorafgaand aan het moment is gebeurd en waar je daarna naartoe gaat zal je spel geloofwaardiger maken.

Op je callsheet en het opnameschema staat de volgorde waarin scènes worden opgenomen. Soms zit daar een pauze tussen, soms ook helemaal niet. Jij moet er zodanig klaar voor zijn dan je exact weet wat je emotionele toestand is én wat je start- en eindpunt is. 

4. Let op je houding

Een goede eerste indruk is belangrijk, niet alleen in je houding, maar ook als mens. Wees op tijd, beleeft en doe aardig. Wees behulpzaam en vriendelijk... tegen iedereen. Yep, dus niet alleen tegen mensen waar je iets van wilt of verwacht. Tegen iedereen... voor- en achter de schermen.

Het is een kleine wereld, je reputatie verspreidt zich snel. Hoe is die van jou? Een slechte reputatie kan je letterlijk opdrachten kosten. Niemand wil werken met iemand die steeds negatief is, een roddelaar, last heeft van een ochtendhumeur, steeds overal kritiek op heeft en meer van dat. Ah, en niemand wil werken met iemand die steeds te laat is... remember, tijd is geld.

Pas er ook voor op dat je niet overdreven verontschuldigend bent. Dit kan als vrij irritant overkomen en wellicht ook wat 'desperate'. In plaats daarvan wil je ervoor zorgen dat mensen aan te terug denken als iemand die positief is ingesteld, een professionale houding heeft en met wie ze graag opnieuw zouden samenwerken.

5. Ken je plek

Je plek? 😉 Ok... je markeringen, je positie, je 'mark'. 

Stel je voor: de camera's draaien, licht is afgesteld, geluid loopt, je hoort 'ACTIE', je loopt de set op. Een team van professionals staat klaar om deze scène voor eeuwig vast te leggen. En dan... loop je naar de verkeerde plek of sta je te vroeg of te laat stil.

De regisseur wil maar twee dingen, één: zet een geweldige scène neer en twee; ken je plek (je markeringen, je positie, je 'mark'. )

Bij het blokkeren van een scène tijdens één van de korte repetities worden posities, je raadt het al, geblokkeerd. De regisseur geeft aan hoe je moet lopen en waar je moet (stil) staan. Soms worden er markeringen op de grond gelegd om je te helpen herinneren wat die plekken zijn. Kan een tape'je zjn, een worst (yep, een worst. Niet een letterlijke worst, maar, afin, we dwalen af). Maar niet altijd worden visuele markeringen op de grond gezet. Dus, vindt altijd manieren om exact uit te komen op de juiste markeringen zonder ernaar te kijken. Je zou kunnen proberen om je tekst uit te spreken terwijl je achteruit loopt van de markering naar je startpositie. Tegen de tijd dat je de tekst hebt uitgesproken zou je moeten weten hoeveel tijd je erover doet om naar je positie te lopen en vanaf welke punt in je tekst je dus kan beginnen met lopen.

Oefen (thuis) ook altijd je tekst met handelingen. Doe tekstrepetities tijdens de afwas, het voetballen of het klussen. Je krijgt op de set altijd wel nieuwe aanwijzingen, handelingen, markeringen en plekken. Geloof mij, de regisseur gaat blij met je zijn als je zijn aanwijzingen snel en nauwkeurig weet op te volgen. 

Dus... werk harder dan wie dan ook, zorg voor een positieve houding en de volgende keer dat de regisseur de mogelijkheid krijgt om met je samen te werken heeft hij 5 redenen om je opnieuw te casten voor die leuke rol!