Showreel Succes: Geheimen om op te vallen met je showreel

Een showreel voor een acteur is eigenlijk een soort video-etalage, zeg maar. Het is een portfolio van filmfragmenten en een handige manier voor mensen in de industrie om jouw acteerwerk online te bekijken.

Laten we het hebben over een acteur zijn showreel. Vroeger werden deze op dvd's of usb-sticks bewaard, maar tegenwoordig vind je alles online - op Vimeo, YouTube, IMDb of andere profielen. Dat maakt het delen met anderen en regelmatig bijwerken een stuk eenvoudiger. We leven in een digitale wereld, dus het is belangrijker dan ooit om jouw vakmanschap online te laten zien.

Waarom is een showreel voor een acteur zo belangrijk?

Wel, het geeft je de kans om te laten zien hoe je overkomt op camera en hoe veelzijdig je bent als acteur - twee dingen die alleen headshots niet kunnen bevestigen, zoals casting director Dan Hubbard ons vertelt.

Wat stop je in een showreel voor acteurs?

Begin met de belangrijkste informatie: jouw naam en, als je wilt, een foto als onderdeel van die titelkaart. Ga dan meteen door naar jouw beste scène. Kies er een waar geen twijfel over mogelijk is wie je bent. In de allereerste scène acteren tegenover iemand die precies in jouw castingtype past, kan verwarring veroorzaken. Bewaar dat liever voor later in de showreel, nadat je een duidelijk beeld van jezelf hebt neergezet.

Vanaf dat moment houd je het tempo erin. Als je twijfelt over wat je moet opnemen, organiseer dan al je beeldmateriaal in een map en ga door om de secties te selecteren die jou het beste laten zien. Laat zien wat echt jouw individuele talent vertegenwoordigt. Dus kies fragmenten die laten zien dat je uniek bent! Originaliteit is essentieel.

Als er iets is met slechte geluids- of beeldkwaliteit, overweeg dan om het weg te laten. Jouw showreel is een representatie van jou en wat je te bieden hebt, dus je wilt dat het er zo professioneel mogelijk uitziet, niet korrelig of uit sync. Evenzo heeft het geen zin om 20 seconden van jezelf op een berg van een afstand te laten zien, zelfs als het in 4K hoge definitie is opgenomen - jouw showreel gaat over jou, niet over de cinematografie. Dus vind de balans.

En het belangrijkste om te onthouden is dat een goede showreel echte diversiteit moet laten zien, dus probeer contrasterende fragmenten te kiezen om de volledige reikwijdte van jouw acteertalent te laten zien. Misschien een komische scène naast een van jouw meer melancholische scènes plaatsen, of een scène in een ander accent opnemen, enzovoort - houd het fris en interessant. 

En hoewel het belangrijk is om jouw veelzijdigheid te laten zien, wees realistisch over jouw bereik. Zorg ervoor dat je tevreden bent met de prestaties in het beeldmateriaal dat je opneemt - dat is belangrijker dan proberen anders te zijn om het anders zijn.

Aan het einde van de showreel voeg je een kaart toe met jouw contactgegevens - of de naam en gegevens van jouw agent, als je er een hebt.

Wat zet je NIET in je showreel?

Men wil zien hoe je spreekt en beweegt in een scène.

En het is het beste om geen commercials in jouw acteershowreel op te nemen. Er zijn enkele zeer zeldzame gevallen die deze regel kunnen overtreden - bijvoorbeeld, als de advertentie echt een verhaal had met jou die echte tekst spreekt, zodat het meer als een scène aanvoelt. Maar over het algemeen kun je commercials beter weglaten, omdat ze niet echt de ruwe acteervaardigheid laten zien. Als je echt trots bent op jouw werk in een commercial, kun je altijd een screenshot maken voor jouw website of de link toevoegen aan een sectie voor "extra beeldmateriaal".

Probeer jouw showreel actueel en fris te houden. Het heeft geen zin om een scène op te nemen die je 12 jaar geleden hebt opgenomen, omdat dit niet meer weerspiegelt hoe je er nu uitziet en praat. 

Hoe lang moet jouw showreel zijn?

Niet lang! De meeste castingdirecteuren hebben weinig tijd, dus kort en krachtig is hier de sleutel. Niet langer dan drie minuten. Als je merkt dat je te veel beeldmateriaal hebt, gebruik dan gewoon de beste stukken waar je het meest trots op bent - je hoeft niet de hele film op te nemen! Het draait echt om kwaliteit boven kwantiteit. Aan de andere kant, als je minder beeldmateriaal hebt en je showreel maar anderhalve minuut duurt, is dat helemaal prima. Met de afnemende aandachtsspanne is het beter om iets beknopts en bekijkbaars te hebben dan iets langdradigs en van lage kwaliteit.

Zelf maken of uitbesteden?

Dat hangt af van jouw bewerkingsvaardigheden en je moet realistisch zijn over dit punt. Over het algemeen is het advies om naar een professional te gaan. Een showreel is net zo belangrijk als jouw headshots, dus als je het je kunt veroorloven, is het het beste om te investeren en het als een essentieel onderdeel van jouw carrièreontwikkeling te beschouwen.

Ik kan je hierbij helpen of zoek online naar iemand bij wie je dit wilt uitbesteden.

Het is vaak duidelijk wanneer clips op een iMovie zijn geplakt en in lage kwaliteit zijn geëxporteerd. Een professionele editor weet hoe de kwaliteit behouden blijft en voert slimme trucjes uit, zoals het aanpassen van een beetje audio, inzoomen op een frame om jou te bevoordigen, en zorgt voor vloeiende overgangen tussen scènes om het tempo in de showreel te houden. Als je denkt dat je dit kunt en je een beperkt budget hebt, ga er dan voor, maar het kan soms moeilijk zijn om een nauwkeurige beoordeling van jezelf te maken - we zijn niet altijd de beste beoordelaars van onszelf.

Dus als je de clips niet door een professional laat monteren, zorg er dan in ieder geval voor dat je advies hebt ingewonnen van anderen die suggesties kunnen doen over de volgorde en keuze van content. "Stuur het rond en vraag om feedback!". Gebruik ook tekst onderaan elke scène, waarin wordt vermeld waar deze vandaan komt, om context toe te voegen en te laten zien waar je in hebt gespeeld.

Ik heb geen showreelmateriaal - wat kan ik doen?

Doe mee aan studentenfilms, of maak je eigen projecten - of laat een showreelbedrijf materiaal voor je opnemen. Een manier om materiaal te verkrijgen, is jezelf aanmelden voor studenten- en korte films. Een andere manier is om je eigen werk te creëren.

Zoveel mensen maken dingen, dus er is geen reden waarom jij dat niet kunt doen! Zorg er gewoon voor dat de kwaliteit goed is, vooral het geluid. Als het geluid slecht is, kan het een echte nachtmerrie zijn. Er zijn ook bedrijven die scènes helemaal opnieuw voor je draaien. Neem de tijd om te kiezen, omdat sommige bedrijven gewoon dezelfde scripts blijven gebruiken, geschoten met exact dezelfde opstelling van scènes en dezelfde tekststijlen en muziek. Dit betekent dat wanneer castingdirecteuren en agenten veel showreels bekijken, dezelfde scènes steeds weer opduiken.

Dus ga voor een showreelbedrijf dat wat meer maatwerk biedt, of schrijf je eigen scène en betaal een freelance videograaf of een klein team filmmakers om je ermee te helpen. Op die manier kun je nog steeds wat zeggenschap hebben over het eindproduct en is het niet in een identiek formaat als 50 andere showreels die daar rondzwerven.

Waarom kan ik niet gewoon een monoloog opnemen voor mijn acteershowreel?

Hoewel monologen niet ideaal zijn, is helemaal geen beeldmateriaal online hebben erger. Realistisch gezien geven producenten en regisseurs er de voorkeur aan om daadwerkelijke scènes met een andere acteur te bekijken om te zien hoe je interacteert. Acteren draait tenslotte om communicatie. Maar als je aan het begin van je carrière staat en nog niet aan het werk bent gegaan aan een korte film, of een scène vanaf het begin hebt opgenomen, probeer dan eens een monoloog op te nemen.

Heeft een acteur meer dan één showreel nodig?

Nee, één goede sterke acteershowreel volstaat. Bij het beheren van jouw online aanwezigheid is soms minder meer. Maar als je professioneel werkt in verschillende genres van optredens, is het beter om aparte showreels te hebben. Bijvoorbeeld, neem geen clip op waarin je presenteert op een sportevenement of een stand-up comedy optreden in jouw acteershowreel. Ook als je veel aan vechtsport of stunts doet, is het misschien de moeite waard om een paar seconden hiervan in jouw acteershowreel te hebben, als je het op een natuurlijke manier kunt invoegen, maar zeker niet meer dan dat. Je moet alles gestroomlijnd houden en aparte showreels hebben voor jouw vecht-, reclame- of presenteerwerk.

Ik denk dat mijn showreel klaar is! Wat nu?

Doe altijd een laatste check om te controleren of alle relevante informatie is verstrekt en correct is, en dan - hoera! - is het tijd om het te gebruiken.

Veel succes met je showreel!