Wanneer ik mensen coach, of dit nu beginners zijn of acteurs die langer in het vak zitten, dan is één van de meest voorkomende onderwerpen, zelfvertrouwen. In dit blog ga ik daar kort op in en geef ik je twee tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

"Ik wil minder onzeker zijn"
 "Als ik minder onzeker was, dan zou ik.."
"Hoe kan ik meer zelfvertrouwen hebben als ik speel of audities doe?" 

Zelfvertrouwen is essentieel in elk aspect van ons leven, zakelijk en privé en of je nu acteur bent of niet. Ik kan hier uuuuuren over vertellen en coachen, maar in dit blog zal ik mij focussen op zelfvertrouwen op het gebied van het doen van audities. Je weet wel, dat moment dat je alles uit de kast moet halen om die rol te krijgen en dat alle ogen, ja.. ALLE ogen op JOU gericht zijn.

Het begint met je lichaamshouding

Laten we eerst eens kijken naar hoe je fysieke houding al een grote rol speelt in het vergroten van je zelfvertrouwen.
Je fysieke houding bepaalt hoe je je voelt, hoe je tegen jezelf praat (positief of negatief), maar belangrijker nog, hoe de wereld zich tot jou verhoudt en uiteindelijk, hoe je leven zich ontvouwt. Ok, ik ga nu wat wetenschappelijke dingetjes met je delen. Ready?

De Powerpose - 💪🏼 Superheld

Als je rechtop staat, schouders naar achteren en met opgeheven hoofd - wat psychologen een powerpose noemen - dan genereer je testosteron (geldt voor zowel mannen als vrouwen). Testosteron is het hormoon dat dominantie en assertiviteit reguleert. Gemiddeld is dat ongeveer 7 mg per dag bij mannen en tussen de 1-2 mg per dag bij vrouwen. 

De Lowpose 😰

Als je je hoofd veel laat hangen en je schouders zwakjes voorover laat hangen dan prodcueert je lichaam meer cortisol, het stresshormoon. Een te hoge cortisolwaarde, daar word je niet blij van. Zenuwen, slecht slapen, stress en meer van dat. Google maar eens als je echt depressief wilt raken of neem het gewoon even van mij aan. Dus, kop op en doe de powerpose! 

Nee, dit heb ik niet zelf bedacht... Een sociaal psycholoog voerde een experiment uit waarbij proefpersonen in een echte situatie die solliciteerde naar een baan. Een deel van deze proefpersonen nam een Powerpose aan, het andere deel deed het tegenovergestelde, de Lowpose. Degene die tijdens de sollicitatie krachtige Powerposes aannamen, werden niet alleen gekozen als mogelijke kandidaten, maar werden over het algemeen ook als veel positiever beoordeeld. De andere groep (de Lowposers) werden als niet geschikt beoordeeld.

Feitjes

Ook leuk om te weten is dat de mensen die twee minuten lang de Powerpose inzette, 20% meer testosteron hadden en een cortisol afname van 20%. Van deze mensne durfde 86% meer risico's te nemen. Bij de groep die twee minuten lang een Lowpose aannam, nam testosteron met 10% af en cortisol met 15% toe. Slechts 60% van de groep durfde echt risico's te nemen.

Nog niet overtuigd? Check deze TED video onderin waarin het experiment tot in detail besproken wordt.

 

Ok, en dan nu de twee tips om je zelfvertrouwen te vergroten!

1. Als je naar een auditie gaat, kijk dan niet steeds op je mobiele telefoon of je social media, maar wees bewust van je omgeving, je doel en let op de lichaamshouding. Als je steeds op je telefoon kijkt, dan houd je je hoofd automatisch, yep, omlaag en je schouders hangen naar voren... LOOOOWPOOOSE...!! Je maakt meer cortisol en plaatst jezelf in een zwakkere positie! Niet doen! Bovendien kom je veel sterker en zelfverzekerder over als je mensen aankijkt, aanspreekt en een echte connectie met ze maakt. Op je smartphone kijken is vaak teken van onzekerheid, vluchtgedrag en helpt je niet bij het maken van leuke nieuwe contacten.

2. Ga naar je auditie met opgeheven hoofd, kin hoog, borst naar buiten, mooie krachtige schouders! Alsof je een cape aan hebt, een oprechte glimlach, een superheld. De POWERPOSE! Houd deze positie ten minste twee minuten vast voordat je naar binnen gaat. Daarna? Ontspan en wees jezelf. Kijk mensen aan, groet iedereen en lees de ruimte. Lees de ruimte? Yes, weet wanneer je me mensen kan praten en wanneer je ze beter even met rust kan laten (bv om teksten in hun hoofd door te nemen).

3. Volg workshops voor film en tv, of voor commercials om je zelfvertrouwen te vergroten door uniek te zijn en je kwaliteiten in te zetten.

Doe deze twee dingen en het zal je helpen om zelfverzekerder te zijn waardoor mensen veel positiever op je reageren.

Now... go get 'm Powerposing superheld!

Share This Article

Vorig artikel

April 24, 2023 • 2:04PM

Volgend artikel

April 24, 2023 • 2:04PM

Onderwerpen

Lees deze blogs en berichten