Audities doen met zelfvertrouwen

De één vindt het leuk, de ander helemaal niet, maar als je een leuke rol wilt boeken en verder wilt met je acteercarrière dan is één ding zeker: je moet auditie doen - tenzij je Robert De Niro bent of Maryl Streep, in dat geval hoef je nooit meer een auditie te doen 😅

"Ik wil minder onzeker zijn"

 "Als ik minder onzeker was, dan zou ik.."

"Hoe kan ik meer zelfvertrouwen hebben als ik speel of audities doe?" 

Zelfvertrouwen is essentieel in elk aspect van ons leven, zakelijk en privé en of je nu acteur bent of niet. Ik kan hier uuuuuren over vertellen en coachen, maar in dit blog zal ik mij focussen op zelfvertrouwen op het gebied van het doen van audities. Je weet wel, dat moment dat je alles uit de kast moet halen om die rol te krijgen en dat alle ogen, ja.. ALLE ogen op JOU gericht zijn.

Het begint met je lichaamshouding

Laten we eerst eens kijken naar hoe je fysieke houding al een grote rol speelt in het vergroten van je zelfvertrouwen.

Je fysieke houding bepaalt hoe je je voelt, hoe je tegen jezelf praat (positief of negatief), maar belangrijker nog, hoe de wereld zich tot jou verhoudt en uiteindelijk, hoe je leven zich ontvouwt. Ok, ik ga nu wat wetenschappelijke dingetjes met je delen. Ready?

De Powerpose - 💪🏼 Superheld

Als je rechtop staat, schouders naar achteren en met opgeheven hoofd - wat psychologen een powerpose noemen - dan genereer je testosteron (geldt voor zowel mannen als vrouwen). Testosteron is het hormoon dat dominantie en assertiviteit reguleert. Gemiddeld is dat ongeveer 7 mg per dag bij mannen en tussen de 1-2 mg per dag bij vrouwen. 

De Lowpose 😰

Als je je hoofd veel laat hangen en je schouders zwakjes voorover laat hangen dan prodcueert je lichaam meer cortisol, het stresshormoon. Een te hoge cortisolwaarde, daar word je niet blij van. Zenuwen, slecht slapen, stress en meer van dat. Google maar eens als je echt depressief wilt raken of neem het gewoon even van mij aan. Dus, kop op en doe de powerpose! 

Nee, dit heb ik niet zelf bedacht... Een sociaal psycholoog voerde een experiment uit waarbij proefpersonen in een echte situatie die solliciteerde naar een baan. Een deel van deze proefpersonen nam een Powerpose aan, het andere deel deed het tegenovergestelde, de Lowpose. Degene die tijdens de sollicitatie krachtige Powerposes aannamen, werden niet alleen gekozen als mogelijke kandidaten, maar werden over het algemeen ook als veel positiever beoordeeld. De andere groep (de Lowposers) werden als niet geschikt beoordeeld.

Feitjes

Ook leuk om te weten is dat de mensen die twee minuten lang de Powerpose inzette, 20% meer testosteron hadden en een cortisol afname van 20%. Van deze mensne durfde 86% meer risico's te nemen. Bij de groep die twee minuten lang een Lowpose aannam, nam testosteron met 10% af en cortisol met 15% toe. Slechts 60% van de groep durfde echt risico's te nemen.

Nog niet overtuigd? Check deze TED video onderin waarin het experiment tot in detail besproken wordt.

Ok, en dan nu de twee tips om je zelfvertrouwen te vergroten!

Doe deze twee dingen en het zal je helpen om zelfverzekerder te zijn waardoor mensen veel positiever op je reageren.

Now... go get 'm Powerposing superheld!